- 23-03-2018
- Autor: Andżelika Mendelska
- drukuj
WARSZTATY GASTRONOMICZNE SLOW FOOD
W dniu 20.03.2018r. odbyły się kolejne warsztaty gastronomiczne SLOW FOOD, w których udział wzięli uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół w Świebodzinie. Warsztaty miały miejsce w Lubuskim Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku.
Elementy dodatkowe powiązane z tym akapitem w informacji
13Galeria zdjęć: SLOW FOOD
- 23-03-2018
- Autor: Andżelika Mendelska
- drukuj
WARSZTATY GASTRONOMICZNE SLOW FOOD
W dniu 19.03.2018r. odbyły się warsztaty gastronomiczne SLOW FOOD z udziałem uczniów Powiatowego Zespołu Szkół w Świebodzinie. Warsztaty miały miejsce w Lubuskim Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku.
Elementy dodatkowe powiązane z tym akapitem w informacji
21Galeria zdjęć: SLOW FOOD
- 23-03-2018
- Autor: Andżelika Mendelska
- drukuj
MAGIA AROMATÓW W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
W dniu 09.03.2018r. oraz 16.03.2018r. odbył się kurs pn. „Magia aromatów w przemyśle spożywczym”, w którym udział wzięli nauczyciele Powiatowego Zespołu Szkół w Świebodzinie. Kurs miał miejsce w Lubuskim Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku.
Elementy dodatkowe powiązane z tym akapitem w informacji
15Galeria zdjęć: MAGIA AROMATÓW
- 23-03-2018
- Autor: Andżelika Mendelska
- drukuj
WARSZTATY GASTRONOMICZNE FAST FOOD
W dniu 05.03.2018r. odbyły się kolejne warsztaty gastronomiczne FAST FOOD z udziałem uczniów Powiatowego Zespołu Szkół w Świebodzinie. Warsztaty miały miejsce w Lubuskim Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku.
Elementy dodatkowe powiązane z tym akapitem w informacji
24Galeria zdjęć: FAST FOOD
- 05-03-2018
- Autor: Andżelika Mendelska
- drukuj
Harmonogram realizacji szkoleń/warsztatów w 2018r.
Załączniki
-
Harmonogram realizacji szkoleń/warsztatów
JPG Rozmiar: 316,4 KiB Ilość pobrań: -
- 05-03-2018
- Autor: Andżelika Mendelska
- drukuj
WARSZTATY GASTRONOMICZNE FAST FOOD
W dniu 27.02.2018r. odbyły się warsztaty gastronomiczne Fast Food, w których udział wzięli uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół w Świebodzinie. Warsztaty odbyły się w Lubuskim Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku.
Elementy dodatkowe powiązane z tym akapitem w informacji
17Galeria zdjęć: FAST FOOD
- 12-02-2018
- Autor: Andżelika Mendelska
- drukuj
Harmonogram realizacji zajęć dla Powiatowego Zespołu Szkół w Świebodzinie - spawanie
Załączniki
-
Harmonogram realizacji zajęć- spawanie
PDF Rozmiar: 261,5 KiB Ilość pobrań: -
- 30-01-2018
- Autor: Andżelika Mendelska
- drukuj
Harmonogram realizacji zajęć dla Powiatowego Zespołu Szkół w Świebodzinie w 2018r.
Załączniki
-
Harmonogram realizacji zajęć
JPG Rozmiar: 302,8 KiB Ilość pobrań: 870
Operator wózków widłowych i organizacja pracy magazyniera
- 30-01-2018
- drukuj
Organizacja dnia otwartego na temat doradztwa
W dniu 15 grudnia 2017 r. w ramach realizacji zadania projektowego nr 4 w Powiatowym Zespole Szkół w Świebodzinie zorganizowano Dzień Otwartej Szkoły. W ramach tego wydarzenia przeprowadzony został wykład poprowadzony przez pana Jana Łanochę, wieloletniego nauczyciela Powiatowego Zespołu Szkół, w-ce kierownika warsztatów szkolnych, ale przede wszystkim osobę, która od wielu lat zajmuje się współpracą z zakładami pracy, badając i obserwując kierunki zatrudnienia oraz potrzeby edukacyjne dostosowane do rynku pracy.
Do udziału w wykładzie zaproszona została młodzież ze Szkoły Podstawowej nr 1 wraz z opiekunami oraz młodzi ludzie z Powiatowego Zespołu Szkół w Świebodzinie – klasa pierwsza technikum mechanicznego oraz trzecia klasa technikum informatycznego wraz z opiekunami. Nad całością realizacji zadania czuwali – koordynator pani Diana Giera- Kmiecik – pracownik Poradni Psychologiczno - Pedagogicznej, pani Adrianna Krzemińska oraz pan Dariusz Wojtala – doradcy zawodowi Powiatowego Zespołu Szkól. Zadanie zorganizowano przy współpracy pani Doroty Miteli – Didasko.
Pani Adrianna Krzemińska przywitała zaproszonych gości oraz wprowadziła do tematyki spotkania.
Prelegent, pan Jan Łanocha, wygłosił wykład na temat: „Prezentacja rynku pracy i jego potrzeby”, a w nim omówił:
I. Zakłady tworzące rynek pracy w powiecie świebodzińskim.
II. Badanie rynku pracy w szczególności potrzeby zakładów, jakich kompetencji brakuje u pracowników oraz deficyty zawodów.
III. Potrzeba dostosowania profili i zawodów kształconych przez szkołę do wymagań rynku pracy.
IV.Kształcenie praktyczne dostosowane do rynku pracy – „mobilność absolwenta” – dodatkowe kwalifikacje (możliwość zdobywania kompetencji w ramach projektu).
V. Formy kształcenia praktycznego w Powiatowym Zespole Szkół:
- W warsztatach szkolnych,
- Zajęcia specjalizujące,
- Spotkania ze specjalistami,
- Wycieczki zawodoznawcze,
- Zajęcia praktyczne w zakładach pracy.
VI.Formy współpracy: Zakład –Szkoła
1. Szkoła:
- Dostosowanie profili kształcenia do potrzeb rynku pracy,
- Prezentowanie: Profile kształcone w szkole, Dostępnych ofert pracy, Ścieżki kariery zawodowej,
- Edukacja już od preorientacji zawodowej w szkole podstawowej.
2. Zakład:
- Prowadzenie: Praktyk zawodowych, Staży uczniowskich w oparciu o najnowsze technologie.
VII. Formy współpracy: Szkoła Podstawowa – Szkoła Branżowa i Technikum
1. Szkoła Branżowa i Technikum
- Promocja kształcenia zawodowego,
- Możliwości zatrudnienia,
- Zajęcia otwarte w szkole i warsztatach szkolnych.
2. Szkoła Podstawowa
- Prowadzenie preorientacji zawodowej wśród uczniów, rodziców,
- Organizowanie zajęć wykorzystując wiedze i doświadczenie nauczycieli szkół zawodowych.
Po zakończonym wykładzie młodzi ludzie udali się na spotkanie z praktyką. Nauczyciel praktycznej nauki zawodu, pan Jan Gierasimowicz, zaprezentował obrabiarki sterowane numerycznie oraz konwencjonalne (frezarka, tokarka) oraz programowanie robota.
Uczestnicy spotkania otrzymali słodki poczęstunek oraz materiały informacyjne, jak również mogli skosztować wypieków, które powstały podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych przez panie Jolantę Bom i Janinę Burdz dla dzieci z Przedszkola nr 5. Przedszkolaki w tym dniu odwiedziły dział gastronomiczny. Z dużym zaangażowaniem własnoręcznie wyciskały pierniczki i ciasteczka świąteczne. Uczniowie klasy trzeciej zawodowej – kucharze, pomogli dzieciakom wypiec pachnące dzieła. Na koniec warsztatów maluchy udekorowały samodzielnie wykonane przysmaki.
Projekt pn. „Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Świebodzińskim” realizowany przez Powiat Świebodziński w partnerstwie z Konsorcjum: 1. Profi Biznes Group Sylwia Karina Majewska w Szczecinie i 2. Zachodnią Izbę Przemysłowo –Handlową w Gorzowie Wlkp. oraz Uniwersytet Zielonogórski; współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach: Regionalnego Programu Operacyjnego Lubuskie 2020 w ramach: Osi priorytetowej 8. Nowoczesna edukacja, Działania 8.4 Doskonalenie jakości kształcenia zawodowego, Poddziałania 8.4.1 Doskonalenie jakości kształcenia zawodowego - projekty realizowane poza formułą ZIT
Umowa o dofinansowanie nr RPLB.08.04.01-08-0001/16-00 z dn. 22.12.2016 r. oraz Aneks nr RPLB.08.04.01-08-0001/16-01 z dn. 27.03.2017 r.
Umowa o dofinansowanie nr RPLB.08.04.01-08-0001/16-00 z dn. 22.12.2016 r. oraz Aneks nr RPLB.08.04.01-08-0001/16-01 z dn. 27.03.2017 r.
Elementy dodatkowe powiązane z tym akapitem w informacji
5Galeria zdjęć: Dni otwarte
- Co i jak w starostwie?
- Tarcza Antykryzysowa
- Formularz kontaktowy
- Elektroniczna skrzynka podawcza
- Rodzina Razem
- Służba zdrowia i opieka społeczna
- Modernizacja kształcenia zawodowego
- Organizacje pozarządowe
- Oświata
- Portal geodezyjny
- Inwestycje drogowe z PRGIPID
- Nieodpłatna pomoc prawna
- Jakość powietrza