• 26-04-2019
  • Autor: Joanna Rybczyńska

STANOWISKO W SPRAWIE NARUSZENIA POUFNOŚCI DANYCH OSOBOWYCH PRZEZ VEOLIA ENERGIA POZNAŃ S.A.

W nawiązaniu do pisma Veolia Energia Poznań S.A. z dnia 15 kwietnia 2019 roku w sprawie naruszenia przez tą Spółkę poufności danych osobowych i faktem wskazania w tym piśmie, iż dane zostały udostępnione przez Starostę Świebodzińskiego, wskazuję iż naruszenie bezpieczeństwa danych osobowych, tzw. incydent w obszarze bezpieczeństwa, wystąpił po stronie innego administratora danych, a mianowicie spółki Veolia Energia Poznań S. A.
      Starostwo Powiatowe nie ponosi żadnej odpowiedzialności za działania, jak również w tym przypadku przewinienia, innego administratora. Starosta Świebodziński udostępnia dane osobowe na potrzeby realizacji zadań związanych z realizacją budowy sieci ciepłowniczej przez spółki z grupy Veolia.  Jednakże każdy podmiot – zarówno Starostwo Powiatowe, jak i Veolia Energia Poznań S. A. – samodzielnie decyduje o sposobach i celach przetwarzania danych osobowych.

Z pisma Veolia Energia Poznań S.A. z dnia 15 kwietnia 2019 roku wynika, iż spółka ta podjęła niezbędne działania, w tym również zgłosiła wspomniany incydent do organu nadzoru – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

W związku z powyższym wszystkie osoby, chcące uzyskać szczegółowe informacje, w tym również w zakresie skierowania roszczeń wobec spółki, proszę kierować do Inspektora Ochrony Danych Veolia Energia Poznań S.A. – pana Marcina Nawojskiego (e-mail; tel/ +48 22 658 50 51), jak również można skontaktować się bezpośrednio z Prezesem Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją