Modernizacja kształcenia zawodowego

  • 07-12-2016
  • Autor: Joanna Rybczyńska

Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Świebodzińskim

 
 Rozpoczęto rekrutację do projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Świebodzińskim”. Projekt jest realizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Lubuskie 2020 w części współfinansowanej z EFS. Poddziałanie 8.4.1. Doskonalenie jakości kształcenia zawodowego. Projekt będzie realizowany do 30 czerwca 2022 roku. Wartość projektu ogółem : 8 252 441,56 zł
 
W projekcie zaplanowano bezpłatną organizację i przeprowadzenie dla uczniów technikum i zasadniczej szkoły zawodowej kursów i szkoleń nadających nowe umiejętności i uprawnienia zawodowe oraz zwiększające szanse na rynku pracy. Dodatkowo uczniowie będę mieli  okazję uczestniczyć w płatnych stażach i praktykach u pracodawców.
 
W ramach projektu zostaną przeprowadzone następujące kursy i szkolenia :
 
TECHNIK LOGISTYK :
1. prowadzenie działalności w branży transportowej
2. operator wózków widłowych i organizacja pracy magazyniera
3. podstawy prawa transportowego
4. język zawodowy
5. symulacje pracy magazynu
6. wirtualne laboratoria
 
TECHNIK  EKONOMISTA / TECHNIK  HANDLOWIEC / SPRZEDAWCA
1. kasjer walutowy z obsługą kasy fiskalnej
2. kurs e-commerce i marketing internetowy
3. stan posiadania firmy – bilans
4. język zawodowy
 
TECHNIK  INFORMATYK
1. programista
2. administrator stron internetowych
3. administrator baz danych
4. język zawodowy
5. administrator sieci komputerowych
6. projektowanie grafiki komputerowej i animacji
7. Android i iOs - nowoczesne aplikacje mobilne 
 
TECHNIK  ŻYWIENIA  I  USŁUG  GASTRONOMICZNYCH / TECHNIK HOTELARSTWA  / KUCHARZ
1. kurs dekorowania potraw ( carving )
2. kurs dekorowania stołów
3. język zawodowy
4. kurs kwalifikacyjny ( I i II stopnia ) – kelner
5. kurs kwalifikacyjny ( I i II stopnia ) – barman
6. kurs kwalifikacyjny ( I i II stopnia ) – barista
7. sommelier
8. magia aromatów w przemyśle spożywczym
9. dietetyk
10. animator czasu wolnego
11. animator sportu i rekreacji
12. pilotaż i przewodnictwo
13. rezydent turystyczny
14. obsługa programów hotelowych
15. zasady higieny w technologii żywności
16. warsztaty gastronomiczne SLOW FOOD
17. warsztaty gastronomiczne FAST FOOD
 
KIERUNKI  MECHANICZNE – technikum  i zasadnicza szkoła zawodowa
1. uprawnienia elektryczne
2. projektowanie CAD 2D i 3D
3. język zawodowy
4. spawanie ręczne metodą MAG
5. projektowanie i obsługa obrabiarek CNC
 
DODATKOWO – uczniowie w zawodzie technik handlowiec, technik logistyk, technik informatyk oraz technik żywienia i usług gastronomicznych będą mieli możliwość zdobycia prawa jazdy kat. B.
 
Warunkiem koniecznym do udziału w powyższych działaniach jest złożenie dokumentów rekrutacyjnych i poddanie się diagnozie indywidualnych potrzeb rozwojowych i edukacyjnych oraz predyspozycji osobowych w ramach zajęć z doradztwa zawodowego, które rozpoczną się już w tym roku.
 
Wszystkie dokumenty rekrutacyjne znajdują się na stronie internetowej szkoły w zakładce "PLIKI DO POBRANIA" 
 
 

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją